Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Knedle z mąki kukurydzianej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Knedle z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem podgotowanej mąki kukurydzianej do przygotowania polenty są delikatne i bardzo smaczne.

Knedle z mąki kukurydzianej

Składniki:

Knedle z mąki kukurydzianej

 

Sposób przygotowania:

Knedle z mąki kukurydzianej

ETAP 1:

Knedle z mąki kukurydzianej
Do ugotowanych ziemniaków dodać trzy gatunki mąki i jajko

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i tortową.

ETAP 2:

Knedle z mąki kukurydzianej
Z mąki, ziemniaków i jajka zrobić ciasto.

Z przygotowanych składników szybko zagnieść ciasto.

ETAP 3:

Knedle z mąki kukurydzianej
Na przygotowane placuszki ciasta ułożyć śliwki

Uformować wałki i pokroić na porcje. Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć, ułożyć śliwkę.

ETAP 4:

Knedle z mąki kukurydzianej
Tak przygotowane knedle gotować w wodzie z dodatkiem soli

Zawinąć śliwki ciastem i dokładnie zlepić.
Partami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane zrumienionym masłem i posypane cukrem.