Sposób przygotowania:
Jeżynowy pleśniakPrzygotowanie kruchego ciasta:
Wszystkie składniki (prócz kakao) łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części i do jednej dodajemy kakao. Ciasto owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Przygotowanie nadzienia owocowego:
Oczyszczone i wypłukane jeżyny przekładamy do rondla. Dodajemy cukier do smaku. Smażymy kilka minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.
Podpiekanie ciasta:
Jedną część jasnego ciasta ścieramy na tarce i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Ciasto lekko podpiekamy w średnio nagrzanym piekarniku. Na podpieczony spód wykładamy przesmażone owoce i wyrównujemy.
Na nadzienie owocowe wykładamy ciemne ciasto starte na tarce.
Ostatni etap przygotowania ciasta:
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec całość utrwalamy proszkiem budyniowym. Pianę przekładamy na ciemne ciasto. Wyrównujemy. Na cieście układamy pozostałe jeżyny. Na koniec na piance układamy pozostałe jasne ciasto starte na tarce. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy i oblewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Smacznego!