Sposób przygotowania:
Pieczarki bolognese
Warzywa obrać, umyć, osuszyć.
Boczek pokroić w małą kostkę, przesmażyć a gdy wytopi tłuszcz dodać mięso mielone, pokrojoną drobno cebulę, czosnek oraz korzonki pieczarek.
Dołożyć pora oraz startą na drobnych oczkach marchewkę i pietruszkę, smażyć kolejne 5 min co chwila mieszając.
Całość podlać winem, dusić do wyparowania płynu.
Dodać passatę pomidorową, doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, wsypać większość sera żółtego.
Dokładnie wymieszać, podgrzewać do zgęstnięcia sosu.
Obrane kapelusze pieczarek napełniać obficie farszem, ułożyć na blaszce, posypać pozostałym serem żółtym.
Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Boczek pokroić w małą kostkę, przesmażyć a gdy wytopi tłuszcz dodać mięso mielone, pokrojoną drobno cebulę, czosnek oraz korzonki pieczarek.
Dołożyć pora oraz startą na drobnych oczkach marchewkę i pietruszkę, smażyć kolejne 5 min co chwila mieszając.
Całość podlać winem, dusić do wyparowania płynu.
Dodać passatę pomidorową, doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, wsypać większość sera żółtego.
Dokładnie wymieszać, podgrzewać do zgęstnięcia sosu.
Obrane kapelusze pieczarek napełniać obficie farszem, ułożyć na blaszce, posypać pozostałym serem żółtym.
Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.