Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pizza z pieczarkami i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pizza z pieczarkami i kukurydzą smakuje wyśmienicie.

Pizza z pieczarkami i kukurydzą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pizza z pieczarkami i kukurydzą

 

  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml mleka
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • 25 dag pieczarek
  • 1/2 szkl kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 10 dag żółtego sera
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • przyprawa maggi do smaku
  • sól do smaki
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pizza z pieczarkami i kukurydzą
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli, dodać miękkie masło, posiekać nożem, wlać mleko i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Wsypać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Ciasto posmarować ketchupem, posypać połową żółtego sera wyłożyć usmażone pieczarki, posypać kukurydzą i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 15 minut. Po kwadransie wyjąć z piekarnika, posypać pozostałym serem i zapiekać przez 2-3 minuty.
Pizza z pieczarkami i kukurydzą
Ciasto włożone do formy, posmarować ketchupem i posypać utartym serem.
Pizza z pieczarkami i kukurydzą
Na ciasto wyłożyć usmażone pieczarki i posypać kukurydzą.