Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,,Ka-Woj ,,czyli kruchy placek z jabłka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Odkrywam gotowe ciasta ( schłodzone ) Henglein . Pieczenie stało się proste do tego stopnia , że to ciasto robiły wnuki

,,Ka-Woj ,,czyli kruchy placek  z jabłka

Składniki:

,,Ka-Woj ,,czyli kruchy placek z jabłka

 

  • 1 ciasto kruche- schłodzone ( użyłam Henglein 0,6 kg )
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 duże jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła ( 10 dag )
  • 2 szklanki mąki

 

Sposób przygotowania:

,,Ka-Woj ,,czyli kruchy placek z jabłka
Ciasto wyjąć z lodówki 20 minut przed pieczeniem. Delikatnie rozwinąć i ułożyć z papierem do pieczenia z którym było zwinięte na blaszkę , posypać bułkę tartą . Jabłka obrać i wypestkować. Pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Posypać 3 łyżkami cukru.
Z masła , szklanki cukru, mąki zagnieść kruszonkę i rozsypać ją na cieście.
Wstawić blaszkę do piekarnika .Nastawić temperaturę na 180 * c i piec 25-30 minut - ciasto ma być rumiane z góry.
Wyjąć .Ostudzić . Kroić na porcje.