Sposób przygotowania:
Kabaczki nadziewane mięsem i ryżem
Kabaczki umyć, obrać, przekrajać wzdłuż. Wydrążyć pestki. Cebulę obrać, opłukać,. Drobno posiekać i lekko zrumienić z dodatkiem 1/2 łyżki smalcu. Ryż wymieszać ze zmielonym mięsem i cebulą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone kabaczki wypełnić nadzieniem i ułożyć w niskim, szerokim rondlu. Dodać pozostały smalec, podlać wywarem z warzyw i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 20-30 min kabaczki powinny być gotowe. Wówczas dodać do sosu tartą bułkę, koncentrat pomidorowy i w miarę potrzeby trochę wody; zagotować, odstawić, dodać śmietanę i drobno posiekany czosnek, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Ostrożnie, by nie uszkodzić kabaczków, wyłożyć potrawę na półmisek, posypać posiekanym koperkiem. Podawać z dodatkiem ziemniaków i surówek jako drugie danie obiadowe lub na kolację. Kabaczki można dusić w naczyniach kamionkowych lub ze szkła żaroodpornego. Wówczas podaje się je na stół w tym samym naczyniu, w którym się dusiły.