mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Kacze nóżki z oliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne danie z kaczki

Kacze nóżki z oliwkami

Składniki:

Kacze nóżki z oliwkami

 

  • 4 kacze nóżki bez tłustych części
  • 1/2 szkl oliwek nadziewanych pastą paprykową
  • 800g krojonych pomidorów z puszki
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kacze nóżki z oliwkami
Czosnek obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, opłukać i posiekać. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Selera oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Oliwki opłukać i osączyć. W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć kaczkę, posypać czosnkiem, dodać pomidory, cebulę, marchewkę, seler, tymianek i oliwki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Postawić na dużym ogniu, zagotować, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować przez 1,5godz. Jeśli potrawa będzie zbyt sucha dolewać małą ilość wody. Kaczkę przełożyć na półmisek, przykryć folią, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Odkryć naczynie żaroodporne, zwiększyć ogień i gotować 10minut ciągle mieszając aż powstanie gęsty sos. Dodać skórkę z pomarańczy, przyprawić solą i pieprzem. Półmisek wyciągnąć z piekarnika, kaczkę polać sosem i podawać.

Tagi:

beza bezy