Sposób przygotowania:
Kacze nóżki z oliwkami
Czosnek obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, opłukać i posiekać. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Selera oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Oliwki opłukać i osączyć. W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć kaczkę, posypać czosnkiem, dodać pomidory, cebulę, marchewkę, seler, tymianek i oliwki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Postawić na dużym ogniu, zagotować, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować przez 1,5godz. Jeśli potrawa będzie zbyt sucha dolewać małą ilość wody. Kaczkę przełożyć na półmisek, przykryć folią, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Odkryć naczynie żaroodporne, zwiększyć ogień i gotować 10minut ciągle mieszając aż powstanie gęsty sos. Dodać skórkę z pomarańczy, przyprawić solą i pieprzem. Półmisek wyciągnąć z piekarnika, kaczkę polać sosem i podawać.
agabi22
mz00ms