Sposób przygotowania:
Kacze nóżki na burakach.
Kacze udka myjemy, suszymy, nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem, skrapiamy oliwą, odkładamy na 12 godzin do lodówki. Gotowe zamarynowane nogi obsmażamy na patelni z każdej strony aby zamknąć smak w kaczce. Obsmażone wkładamy do naczynia żaroodpornego, piekarnik nagrzany do 190 stopni, pieczemy około 1,5-2 godziny, co jakiś czas polewając wytworzonym płynem. Gotowe nóżki odkładamy w ciepłe miejsce. W wolnym czasie przygotowujemy sos: na patelnię wlewamy bulion, dodajemy wytworzony sos bez tłuszczu, pokruszone suszone grzyby, pokrojone drobno śliwki, wszystko gotujemy i tak aby odparował płyn a sos stał się gęsty, sos miksujemy na drobną masę dodajemy śmietanę . Nogi układamy na buraczkach, polewamy sosem, SMACZNEGO.