blackpearl20

blackpearl20

Kucharz
[Przepisów: 2]

Świąteczny indyk z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna propozycja na świąteczny obiad w rodzinnym gronie. Można podawać z ćwikłą i ziemniaczkami lub kluskami.

Świąteczny indyk z pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Świąteczny indyk z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny indyk z pieczarkami
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą do mięs i odstawić na ok. 45 min do lodówki. Naczynie żaroodporne natrzeć margaryną i włożyć mięso. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wstawić do piekarnika na ok. 1 h i piec w temp. 180 stopni, aż mięso będzie miękkie. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Dodać do indyka i włożyć do piekarnika na jeszcze ok. 15 min. Po wyjęciu mięso można pokroić w plastry. Całośc można przybrać czerwoną papryką.

ETAP 1:

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą do mięs i odstawić na ok. 45 min do lodówki.

ETAP 2:

Naczynie żaroodporne natrzeć margaryną i włożyć mięso. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wstawić do piekarnika na ok. 1 h i piec w temp. 180 stopni, aż mięso będzie miękkie.

ETAP 3:

Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Dodać do indyka i włożyć do piekarnika na jeszcze ok. 15 min.

ETAP 4:

Po wyjęciu mięso można pokroić w plastry. Całośc można przybrać czerwoną papryką.

Świąteczny indyk z pieczarkami
mięso, pieczarki, cebula, czosnek i przyprawy
Świąteczny indyk z pieczarkami
indyk pieczony w naczyniu żaroodpornym