Sposób przygotowania:
Kaczka faszerowana 4
Kupujemy kaczkę bez korpusu. Ja wolę sama wyciągnąć korpus małym nożykiem, delikatnie tak by nie uszkodzić skóry. Robimy marynatę. Łączymy oliwę ze wszystkimi przyprawami. Wklepujemy ją dokładnie w kaczkę. Kroimy pół pomarańczy na krążki ok 0,5 cm i kładziemy je na kaczce. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok na kaczkę. Foliujemy ją i wkładamy do lodówki na jeden dzień. Następnie do miseczki wrzucamy zmieloną na grubych oczkach maszynki łopatkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki,pieprz, płaską łyżeczkę soli,cebulę w kostkę, bułkę tatrą i jajko. Wyrabiamy na jednolitą masę. Następnego dnia faszerujemy kaczkę tak, by cała była farszem wypchana. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 st. Pieczemy ok 1 godz. Po czym zmniejszamy temp.do 170st. i pieczemy przez kolejne 1,5 godz. Smacznego!