Sposób przygotowania:
Kaczka faszerowana z pieczonymi gruszkam
Na początku kaczke luzujemy, wnętrze zaś skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy farsz- do mięsa dodajemy przyprawy, sos, jajka, namoczony i odciśnięty chleb, startą na tarce marchewkę i ser oraz posiekane chilli. Mieszamy a następnie wkładamy do kaczki. Otwór zaszywamy. Kaczkę polewamy kilkoma łyżkami wina, posypujemy papryką i obkładamy kilkoma plasterkami cytryny. Chłodzimy około 12 godzin. Wkładamy do brytfanny, wlewamy wina oraz wodę w proporcji 1:1. Usuwamy cytrynę, przykrywami plastrami jabłka( wymieniamy je , gdy zaczną się przypalać). Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze około 220 stopni , polewając sosem. Gruszki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne, wypełniamy konfiturą. Pieczemy następnie wraz z kaczką 30 minut.