ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Kaczka nadziewana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Idealnie się sprawdza na niedzielny obiad

Kaczka nadziewana

Składniki:

Kaczka nadziewana

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka nadziewana
Kaczkę natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem i odstaw ją na 2 godziny w chłodne miejsce.Cebulę posiekaj.Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.Szynkę pokrój w paski.Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim cebulę do zeszklenia,następnie dodaj szynkę, a po minucie jabłka, migdały, dopraw solą,tymiankiem oraz pieprzem i duś całość około 10 min.
Zimnym farszem napełnij kaczkę, zepnij ją wykałaczką lub zszyj nicią,a następnie wstaw na 1,5 godz do nagrzanego do 180`C piekarnika.Co kilkanaście minut polewaj ją przygotowanym bulionem, a następnie sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia.Z powstałego sosu zbierz tłuszcz i przecedź go przez sito do rondelka, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj razem z upieczonym farszem i sosem.