IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Książka Kucharska: Bawarskie mięsiwa na Oktoberfest

Kaczka pieczona faszerowana

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wykwintna propozycja na świąteczny stół

Kaczka pieczona faszerowana

Składniki:

Kaczka pieczona faszerowana

 

  • 1 kaczka (ok. 1,5 kg)
  • Farsz:
  • 30 dkg chudej wołowiny
  • 1 wątróbka drobiowa
  • 1 pszenna bułka
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

 

  • sól do natarcia kaczki

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona faszerowana
Kaczkę myjemy, wyjmujemy z niej kości. Od wewnątrz i z zewnątrz nacieramy ją solą i odstawiamy. Z bułki ścinamy skórkę, którą moczymy w ciepłym mleku. Odciskamy. Wołowinę, wątróbkę, skórkę z bułki i czosnek bardzo drobno siekamy. Miąższ bułki kroimy w kostkę (ok. 1x1 cm). Składniki farszu mieszamy ze sobą. Nadziewamy kaczkę, sznurujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy (bez przykrycia) 90 minut w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem).