Sposób przygotowania:
Kaczka pieczona w pomarańczach
Kaczkę wypłukać od wewnątrz i od zewnątrz, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie upiec w całości w temp. 250°C (ok. 2 godziny), polewać wytwarzającym się sosem. Pod koniec dodać część obranych i pokrojonych pomarańczy. Pozostałe pomarańcze podsmażyć na maśle, dodać odrobinę startej skórki. Wlać bulion, wino i likier, podgotować. Dodać karmel (rozpuścić cukier i smażyć, aż będzie miał lekko brązowy kolor), zagęścić mączką ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika, usunąć kości i podzielić na porcje. Na talerzu ułożyć kawałki mięsa, obłożyć cząstkami pomarańczy. Sos podać w sosjerce.
helena610