SUPERPRZEPIS

Kaczka pieczona z farszem mięsym

  • 2
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kaczka pieczona z farszem mięsym Więcej zdjęć (5)

warto poszukać tradycyjnie hodowanego ptactwa bo smak mięsa jest nieporównywalnie lepszy niż z takich sztuk hodowanych przemysłowo

Składniki:

Kaczka pieczona z farszem mięsym

 

  • 1 kaczka, niezbyt duża

 

  • 2 łyżeczki majeranku

 

 

  • ok. 2 łyżeczek soli

 

 

 

  • FARSZ - ok. 1/2 kg mięsa z indyka - udziec bez kości

 

  • 2 bułeczki typu kajzerki

 

 

  • 2 łyżeczki czerwonej czubrycy

 

 

  • 1/3 łyżeczki płatków chili

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona z farszem mięsym
kaczkę dostałam zamrożoną więc włożyłam ją do garnka w zimną wodą z dodatkiem 2 łyżek wody i zostawiłam na kilkanaście godzin - takie wymoczenie pozwoli tuszce pomału się rozmrozić a poza tym będzie łatwiej usuwać resztki piór - żmudna zabawa pęsetą, ale niestety trzeba to zrobić. Oczyszczoną tuszkę wyluzowałam z kości. Płat mięsa oprószyłam z obu stron majerankiem, solą i pieprzem - zawinęłam w folią i odłożyłam do lodówki na kilka godzin. Bułeczki pokruszyłam, zalałam mlekiem a kiedy nasiąkły wycisnęła i zmieliłam razem z mięsem z indyka. Masę doprawiłam chili, czubrycą i pomidorami. Nałożyłam ją do wnętrza kaczki, spięłam wykałaczkami wszystkie otwory i zasznurowałam.Ułożyłam kaczuchę w naczyniu żaroodpornym, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piekłam ok. 20 minut a następnie przykryłam i piekłam dalej ok. godziny, może troszkę dłużej. W połowie tego czasu delikatnie przewróciłam tuszę żeby wypiekła się równo. Ponownie odwróciłam kaczkę i zostawiłam ją jeszcze na trochę, bez przykrycia, żeby ładnie się zrumieniła. Prze podaniem pozwoliłam mięsu odpocząć ok. 20 - 30 minut. Pokroiłam i podałam na ziemniaczanych kluseczkach, z surówką.
Kaczka pieczona z farszem mięsym
wyluzowaną tuszkę posypałam solą pieprzem i majerankiem
Kaczka pieczona z farszem mięsym
mięso zmieliłam razem z namoczonymi bułeczkami i doprawiłam do smaku
Kaczka pieczona z farszem mięsym
masę nałożyłam do środka kaczki - spięłam skórę wykałaczkami i dokładnie zasznurowałam
Kaczka pieczona z farszem mięsym
po upieczeniu pozwoliłam mięsu odpocząć a potem pokroiłam na mniejsze kawałki