Sposób przygotowania:
Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczamiKaczkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Owoce dokładnie umyć. Pomarańcze (nad miseczką) obrać ze skórki wraz z białą błonką, ostrym nożem powycinać z cząstek filety, zbierając przy tym wypływający sok . Z ogryzków wycisnąć pozostały sok. Połowę jabłek obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Jabłka i połowę filetów z pomarańczy oprószyć dość obficie majerankiem i tymiankiem, delikatnie wymieszać i włożyć do środka kaczki. Otwór zasznurować lub złożyć nóżki na krzyż i umieścić ich końce w nacięciach skóry, tak żeby farsz nie mógł uciec. Kaczkę oprószyć tymiankiem i majerankiem, umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec około 1 godziny i 30-40 minut w temperaturze 180 stopni z termo biegiem. Następnie zdjąć przykrywkę i dopiekać jeszcze 30 minut aż kaczka się ładnie zrumieni. Z nieobranych jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić je w ósemki, wrzucić na rozgrzaną patelnię, lekko zrumienić, dodać pozostałe cząstki pomarańczy i sok pomarańczowy, podgrzać. Kaczkę wyłożyć na półmisek, przybrać gorącymi owocami. Do pieczenia użyłam metalowej brytfanki, którą luźno przykryłam grubą folią aluminiową.
Polecamy: przepis na pieczoną kaczkę >>>
marietta
edytaha
Dziękuję Marieto za miłe słowa :)
Polpal
edytaha
Hihi, faktycznie szybko zwiewają :) Swoją na szczęście upolowałam w Lidlu :)
misia5
edytaha
Miło mi, że się podoba, ale ekranu nie liż Misiu, bo niesmaczny :)
misia5
Ale jaki czysty. Dzisiaj go wypucowałam, bo mi go taka mała istotka paluszkami z czekoladą pomalowała :) Był słodki i pachnący czekoladą :)
edytaha
Mały słodziak :)
zbysiowa
edytaha
Już zjedzona Madziu :)
Pawel0309