Sposób przygotowania:
Kaczka w białym winie
Kaczkę opłukać, osuszyć oraz natrzeć solą i pieprzem białym mielonym lub cytrynowym, aby harmonizował z marynatą cytrynowo-miodową. Przygotować marynatę z oliwy, miodu płynnego, sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, wybierając łyżeczką pestki na spodek oraz ze zmiażdżonych ząbków czosnku. Obtoczyć w niej kaczkę oraz wstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a kaczkę włożyć do brytfanny oraz wytopić z niej tłuszcz, a następnie włożyć brytfannę do piekarnika, przykrywając pokrywką. Piec z godzinę, międzyczasie podlewając winem mięso i sos z tłuszczu powstałego z kaczki. Pod koniec zdjąć pokrywkę z naczynia, by podpiec skórkę na drobiu. Na koniec wyjąć, brytfankę z drobiem, podzielić mięso nożycami do drobiu i podawać z frytkami lub ziemniakami z wody oraz świeżą jarzyną.