marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kaczka w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Nie tylko od święta,ale i na niedzielne lub proszone obiady będzie odpowiedni drób jak kurczak lub najlepiej kaczka podlana winem białym dla odmiany.

Kaczka w białym winie

Składniki:

Kaczka w białym winie

 

  • 1 średnia sprawiona kaczka,
  • Marynata:
  • 6 pełnych łyżek miodu płynnego,
  • sok ze świeżej cytryny bez pestek,
  • oliwa vineagrete,
  • 5-6 dużych ząbków czosnku,
  • 3/4 szklanki białego wina do podlania,
  • sól,
  • pieprz biały mielony lub cytrynowy,
  • olej do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Kaczka w białym winie
Kaczkę opłukać, osuszyć oraz natrzeć solą i pieprzem białym mielonym lub cytrynowym, aby harmonizował z marynatą cytrynowo-miodową. Przygotować marynatę z oliwy, miodu płynnego, sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, wybierając łyżeczką pestki na spodek oraz ze zmiażdżonych ząbków czosnku. Obtoczyć w niej kaczkę oraz wstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a kaczkę włożyć do brytfanny oraz wytopić z niej tłuszcz, a następnie włożyć brytfannę do piekarnika, przykrywając pokrywką. Piec z godzinę, międzyczasie podlewając winem mięso i sos z tłuszczu powstałego z kaczki. Pod koniec zdjąć pokrywkę z naczynia, by podpiec skórkę na drobiu. Na koniec wyjąć, brytfankę z drobiem, podzielić mięso nożycami do drobiu i podawać z frytkami lub ziemniakami z wody oraz świeżą jarzyną.