Sposób przygotowania:
Kaczka w winie z owocami
W moździerzu utłuc goździki. Kaczkę dokładnie umyć, natrzeć solą, pieprzem i goździkami, odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin. Owoce sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i wypestkować. Na patelni rozgrzać oliwę, położyć kaczkę i obrumienić ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do rondla, wlać 250 ml wody i dusić pod przykryciem przez 40 minut. Gdy mięso będzie prawie miękkie wlać 1,5 szkl wina, wsypać owoce i chwilę gotować. Miękkie mięso wyjąć, pokroić na porcje. Do garnuszka wsypać mąkę, wlać kilka łyżek zimnej wody, rozmieszać i dodać do sosu, zagotować. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso ułożyć na półmisku, obłożyć uduszonymi owocami, polać sosem.