Sposób przygotowania:
Kaczka w czerwonym winie.
Przyrządzamy marynatę: 4 łyżki oleju lub oliwy mieszamy z 2 łyżkami wody, dodajemy wszystkie przyprawy oraz zmiażdżony czosnek i mieszamy. Udka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kolejno dodajemy do marynaty (tak, aby całe były nią pokryte), odstawimy na godzinę do lodówki.W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w krążki. Po godzinie wyjmujemy udka z lodówki i podsmażamy na patelni razem z cebulą. Po usmażeniu przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, zalewamy winem i wywarem warzywnym, dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, lekko solimy i doprawimy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do tem. 200oC i pieczemy ok 20 min. Podajemy z ziemniakami i surówką.