suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Kaczka w czerwonym winie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam kaczkę w czerwonym winie,na wystawną kolację. Porcja dla 4 osób.

Kaczka w czerwonym winie.

Składniki:

Kaczka w czerwonym winie.

 

  • 4 udka z kaczki;
  • 2 cebule;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 130 ml czerwonego wina półsłodkiego;
  • 120 ml wywaru warzywnego;
  • 3 marchewki;
  • 2 listki melisy;
  • 2 listki estragonu;
  • 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz, tymianek, papryka słodka mielona.

Sposób przygotowania:

Kaczka w czerwonym winie.
Przyrządzamy marynatę: 4 łyżki oleju lub oliwy mieszamy z 2 łyżkami wody, dodajemy wszystkie przyprawy oraz zmiażdżony czosnek i mieszamy. Udka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kolejno dodajemy do marynaty (tak, aby całe były nią pokryte), odstawimy na godzinę do lodówki.W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w krążki. Po godzinie wyjmujemy udka z lodówki i podsmażamy na patelni razem z cebulą. Po usmażeniu przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, zalewamy winem i wywarem warzywnym, dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, lekko solimy i doprawimy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do tem. 200oC i pieczemy ok 20 min. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Tagi:

kaczka