Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Kaczka w sosie agrestowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pierś z kaczki w sosie agrestowym i z babą selerową jako doskonałe danie na obiad

Kaczka w sosie agrestowym

Składniki:

Kaczka w sosie agrestowym

 

  • 2 piersi z kaczki
  • 5 dkg agrestu
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 duży seler
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 łyżka oleju
  • gałązka tymianku
  • 2 łyżki cukru
  • 5 dkg masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kaczka w sosie agrestowym
BABA SELEROWA: Seler kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odlewamy wodę, dodajemy jajka, bułkę namoczoną, sól, pieprz, 1 łyżkę cukru i wszystko razem miksujemy na gęstą masę. Masę przelewamy do wysmarowanej formy i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni do uzyskania ładnego koloru. Po ostygnięciu babę kroimy w plastry. SOS AGRESTOWY: Agrest wkładamy do garnka i dodajemy 1 łyżkę cukru. Całość redukujemy o połowę i dodajemy połowę masła. Doprawiamy solą i pieprzem oraz resztą cukru. KACZKA: Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i kładziemy piersi z kaczki skórą do dołu. Smażymy przez 7 minut tylko na jednej stronie. Przekładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego również skórą do dołu, dodajemy tymianek, sól, pieprz i pieczemy kolejne 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu kroimy kaczkę w plastry, podajemy z babą i sosem agrestowym.