Sposób przygotowania:
Kaczka w sosie agrestowym
BABA SELEROWA: Seler kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odlewamy wodę, dodajemy jajka, bułkę namoczoną, sól, pieprz, 1 łyżkę cukru i wszystko razem miksujemy na gęstą masę. Masę przelewamy do wysmarowanej formy i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni do uzyskania ładnego koloru. Po ostygnięciu babę kroimy w plastry. SOS AGRESTOWY: Agrest wkładamy do garnka i dodajemy 1 łyżkę cukru. Całość redukujemy o połowę i dodajemy połowę masła. Doprawiamy solą i pieprzem oraz resztą cukru. KACZKA: Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i kładziemy piersi z kaczki skórą do dołu. Smażymy przez 7 minut tylko na jednej stronie. Przekładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego również skórą do dołu, dodajemy tymianek, sól, pieprz i pieczemy kolejne 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu kroimy kaczkę w plastry, podajemy z babą i sosem agrestowym.