kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Kaczka w sosie czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso rozbijamy lekko, nacieramy solą, pieprzem i starta gałką muszkatołową.

Kaczka w sosie czosnkowym

Składniki:

Kaczka w sosie czosnkowym

 

  • Pierś z kaczki
  • 2łyżki oleju
  • sól,pieprz
  • gałka muszkatułowa
  • 1/3 szklanki rosolu
  • gałązka rozmarynu
  • sos:
  • 6 ząbków czosnku
  • 1łyżka musztardy
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2łyżki soku z cytryny
  • sól,pieprz,cukier

Sposób przygotowania:

Kaczka w sosie czosnkowym
Mięso rozbijamy lekko, nacieramy solą, pieprzem i starta gałką muszkatołową. Rumienimy mięso w brytfannie na rozgrzanym oleju, wlewamy bulion, wkładamy rozmaryn. Pieczemy 2 godziny w temp. 200 stopni. Przygotowujemy sos z żółtka, oleju i musztardy, wszystkie składniki sosu powinny mieć pokojową temperaturę. Czosnek po obraniu przepuszczamy przez praskę, ucieramy z żółtkiem, musztardą i olejem. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym. Kaczkę podajemy polana kilkoma łyżkami sosu.

Tagi:

sosy kaczka