Sposób przygotowania:
Kaczka w sosie pomidorowym
Mięsko solimy, pieprzymy przesmażamy na patelni na maśle, do brytfanny wlewamy bulion, dodajemy listki, majeranek, 1/2 posiekanej cebuli, posiekaną marchew, koper, natkę, solimy lekko, wrzucamy mięso, dusimy około godziny. Następnie dodajemy pomidory z zalewą i posiekaną drobno cebulę, dusimy 10 min. Ziemniaki obieramy i gotujemy na miękko, bób również gotujemy na miękko i zdejmujemy skórkę, miksujemy razem, dodajemy sól, cukier, śmietaną i masło. Buraczki gotujemy na miękko i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle, wrzucamy buraczki i smażymy 10 min. Kaczkę podajemy z buraczkami i kleksem pire bobowo-ziemniaczanym.