Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kaczka w winie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Potrawę podawać z czerwonym winem, najlepiej chorwackim.

Kaczka w winie

Składniki:

Kaczka w winie

 

  • 1 młoda kaczka
  • 1 średnia cebula
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kaczka w winie
Kaczkę sprawić, umyć i posypać po wierzchu i w środku solą. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 1 godz. Oliwę rozgrzać w brytfannie. Przełożyć kaczkę i piec do miękkości w mocno nagrzanym piekarniku. W czasie pieczenia podlewać od czasu do czasu kilkoma łyżkami wody wymieszanej z niewielką ilością wina. Kaczkę wyjąć i przechować w ciepłym miejscu Pozostały po pieczeniu sos zlać do rondelka, zagęścić mąką, wlać resztę wina i dusić przez kilka minut. Dodać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Kaczkę podzielić na porcje. Polać sosem.

Tagi:

kaczka