Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Kaczka wielkanocna

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Warto zrobić, chociaż wymaga trochę pracy!

Kaczka wielkanocna

Składniki:

Kaczka wielkanocna

 

  • kaczka o wadze 2-2,5kg najlepiej francuska
  • 1 duża pieś z kurczaka
  • podroby z kaczki oprócz szyi
  • 2 żołądki z indyka lub 5 z kurczaka
  • 5 wątróbek z kurczaka
  • pęczek pietruszki zielonej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jajka
  • 1 sucha kajzerka
  • 1 szkl. mleka
  • czosnek
  • majeranek
  • dobry olej lub rozpuszczone masło
  • sproszkowana czerwona papryka

 

Sposób przygotowania:

Kaczka wielkanocna
Kaczkę dokładnie oczyścić z pozostałości piór, lekko opalić nad ogniem. Dokładnie umyć. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Tuszkę natrzeć dokładnie solą, vegetą, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wewnątrz natrzeć też majerankiem.Zawinąć w folię spożywczą i odłożyc do lodówki na co najmniej 12 godz. Mięso wraz z podrobami i namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką zemleć. Do masy dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę jajka na twardo. Wymieszać dokładnie, przyprawić wg uznania. Kaczkę zaszyć przy szyi. Do środka włożyć farsz ( dosyc luźno, żeby nie pękła) i zaszyć dokładnie. Posmarować olejem lub masłem. Piec ok. 3 godz. ( 1 godz. na 1 kg kaczki) w temp. 180*C często polewając wytworzonym sosem.