cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Kaczka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

z jabłkami

Kaczka z jabłkami

Składniki:

Kaczka z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z jabłkami





Kaczkę sprawić, umyć, osuszyć, nasolić, natrzeć majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.



Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Jabłka włożyć do środka kaczki, zszyć.



Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Włożyć kaczkę, na wierzchu położyć kawałki masła, wstawić do nagrzanego piekarnika.  W trakcie pieczenia polewać kaczkę wytopionym tłuszczem.



Kaczkę podawać z pieczonymi ziemniakami.