Sposób przygotowania:
Kaczka z musem marchwiowo-jabłkowym
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Cebulę obrać i umyć. Kaczkę umyć i osuszyć. W środku natrzeć solą, włożyć 2 cebule. Z zewnątrz natrzeć solą, pieprzem i posmarować dżemem pomarańczowym. Skrzydła i udka mocno związać. Ułożyć w brytfannie piersią do dołu, wlać olej. Wstawić do piekarnika na 45minut, polewać ją własnym sosem w czasie pieczenia. Odwrócić, piec kolejne 45minut. Marchewkę oczyścić, umyć, drobno pokroić. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Do garnka wlać małą ilość wody, włożyć marchew i jabłka, ugotować na miękko. Zmiksować. Resztę cebuli utrzeć na tarce. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę. Mus marchwiowo-jabłkowy doprawić czosnkiem, cebulą, szałwią i cynamonem. Przed podaniem kaczkę podzielić i polać musem.