mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Kaczka z musem marchwiowo-jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Super owocowa, smakowita kaczka

Kaczka z musem marchwiowo-jabłkowym

Składniki:

Kaczka z musem marchwiowo-jabłkowym

 

  • 1,5 kg kaczki wypatroszonej
  • 1 łyżka oleju
  • 500g marchewki
  • 3 cebule
  • ząbek czosnku
  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • dżem pomarańczowy
  • woda wg potrzeb

Sposób przygotowania:

Kaczka z musem marchwiowo-jabłkowym
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Cebulę obrać i umyć. Kaczkę umyć i osuszyć. W środku natrzeć solą, włożyć 2 cebule. Z zewnątrz natrzeć solą, pieprzem i posmarować dżemem pomarańczowym. Skrzydła i udka mocno związać. Ułożyć w brytfannie piersią do dołu, wlać olej. Wstawić do piekarnika na 45minut, polewać ją własnym sosem w czasie pieczenia. Odwrócić, piec kolejne 45minut. Marchewkę oczyścić, umyć, drobno pokroić. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Do garnka wlać małą ilość wody, włożyć marchew i jabłka, ugotować na miękko. Zmiksować. Resztę cebuli utrzeć na tarce. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę. Mus marchwiowo-jabłkowy doprawić czosnkiem, cebulą, szałwią i cynamonem. Przed podaniem kaczkę podzielić i polać musem.