alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Kaczka z winnymi jabłkami i winem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kaczka z winnymi jabłkami i winem

Kaczka z winnymi jabłkami i winem

Składniki:

Kaczka z winnymi jabłkami i winem

 

  • 1 młoda kaczka
  • 2 łyżki masła
  • 4 winne jabłka
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml czerwonego wina
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Kaczka z winnymi jabłkami i winem
Sprawić mięso, umyć, natrzeć z zewnątrz i w środku solą, pieprzem i majerankiem. Włożyć do lodówki na 3 godziny. Przełożyć do brytfanny, obłożyć wiórkami masła, skropić olejem, zalać winem. Piec w temp. 200 st. C przez 1,5 godziny. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, oprószyć majerankiem i cukrem. Włożyć do kaczki na kwadrans przed końcem pieczenia.