zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Kaczusia na winie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszna, aromatyczna, soczysta i mięciutka kaczusia. W towarzystwie żurawiny to istny raj dla podniebienia.

Kaczusia na winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaczusia na winie

 

  • udko i pierś z kaczki
  • masło klarowane do obsmażenia mięsa
  • 150 ml czerwonego wina ( półsłodkie)
  • Przyprawy wg gustu:
  • sól morska ziołowa
  • pieprz kolorowy mielony
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 2 duże ząbki czosnku
  • mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz ,papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, liście laurowe mielone, goździki)

 

Sposób przygotowania:

Kaczusia na winie
Mięso myję i osuszam, następnie nacinam skórę. Przygotowanymi przyprawami nacieram kawałki mięsa z każdej strony i odstawiam na co najmniej godzinę ( im dłużej tym lepsze) do lodówki.

Czosnek obieram i siekam, wcieram go w kaczkę. Na patelni rozpuszczam masło klarowane i obsmażam porcje mięsa z każdej strony na rumiano ( na małym gazie) Dobrze obsmażone podlewam winem, po chwili mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam zawartość patelni , przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika na godzinę.

Kaczka piecze się w temp. 170 st. C

Taka kaczuszka jest mięciutka i soczysta, doskonale smakuje z żurawiną. Smacznego.
Kaczusia na winie
Etap 1 Czosnek obieram i siekam, wcieram go w kaczkę
Kaczusia na winie
Etap 2 Na patelni rozpuszczam masło klarowane i obsmażam porcje mięsa z każdej strony na rumiano ( na małym gazie)
Kaczusia na winie
Etap 3 Dobrze obsmażone podlewam winem,
Kaczusia na winie
Etap 4po chwili mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam zawartość patelni , przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika