Sposób przygotowania:
Kaczusia na winie
Mięso myję i osuszam, następnie nacinam skórę. Przygotowanymi przyprawami nacieram kawałki mięsa z każdej strony i odstawiam na co najmniej godzinę ( im dłużej tym lepsze) do lodówki.
Czosnek obieram i siekam, wcieram go w kaczkę. Na patelni rozpuszczam masło klarowane i obsmażam porcje mięsa z każdej strony na rumiano ( na małym gazie) Dobrze obsmażone podlewam winem, po chwili mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam zawartość patelni , przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika na godzinę.
Kaczka piecze się w temp. 170 st. C
Taka kaczuszka jest mięciutka i soczysta, doskonale smakuje z żurawiną. Smacznego.
Czosnek obieram i siekam, wcieram go w kaczkę. Na patelni rozpuszczam masło klarowane i obsmażam porcje mięsa z każdej strony na rumiano ( na małym gazie) Dobrze obsmażone podlewam winem, po chwili mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam zawartość patelni , przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika na godzinę.
Kaczka piecze się w temp. 170 st. C
Taka kaczuszka jest mięciutka i soczysta, doskonale smakuje z żurawiną. Smacznego.
marietta
zbysiowa
Oj przepyszna Marietto :) Dziękuję :)