Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kajzerki z mąki żytniej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

świeżutkie, w sam raz na śniadanie

Kajzerki z mąki żytniej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kajzerki z mąki żytniej

 

  • 3 czubate szkl. mąki żytniej typ 720 (szkl. poj. 250 ml)
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 10 dkg rozpuszczonego masła albo margaryny
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Kajzerki z mąki żytniej
drożdże roztarłam z cukrem, dolałam ciepłe mleko, wymieszałam i odstawiłam żeby zaczyn zaczął rosnąć. Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól. Jajko i żółtko roztrzepałam z maślanką, dolałam do mąki. Dolałam też rozczyn i lekko ciepły tłuszcz. Wyrobiłam dość miękkie ciasto - jeśli będzie się bardzo lepić to można dosypać jeszcze trochę mąki, ale niedużo bo ten typ tak ma, że ciasto jest dość klejące....
Odstawiłam ciasto w misce przykrytej ściereczką na ok. 1,5 godziny żeby wyrosło. Następnie zagniotłam je lekko, podzieliłam na 12 części oprószając mąką. Z każdej uformowałam kulkę, lekko je spłaszczyłam i ostrzem noża zrobiłam nacięcia na krzyż. Ułożyłam bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiłam na 15 min.. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam mlekiem i posypałam odrobiną mąki żytniej typ 2000. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, studziłam na kratce
Kajzerki z mąki żytniej
Kajzerki z mąki żytniej
Kajzerki z mąki żytniej
Kajzerki z mąki żytniej