Sposób przygotowania:
Kajzerki z mąki żytniej
drożdże roztarłam z cukrem, dolałam ciepłe mleko, wymieszałam i odstawiłam żeby zaczyn zaczął rosnąć. Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól. Jajko i żółtko roztrzepałam z maślanką, dolałam do mąki. Dolałam też rozczyn i lekko ciepły tłuszcz. Wyrobiłam dość miękkie ciasto - jeśli będzie się bardzo lepić to można dosypać jeszcze trochę mąki, ale niedużo bo ten typ tak ma, że ciasto jest dość klejące....
Odstawiłam ciasto w misce przykrytej ściereczką na ok. 1,5 godziny żeby wyrosło. Następnie zagniotłam je lekko, podzieliłam na 12 części oprószając mąką. Z każdej uformowałam kulkę, lekko je spłaszczyłam i ostrzem noża zrobiłam nacięcia na krzyż. Ułożyłam bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiłam na 15 min.. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam mlekiem i posypałam odrobiną mąki żytniej typ 2000. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, studziłam na kratce
Odstawiłam ciasto w misce przykrytej ściereczką na ok. 1,5 godziny żeby wyrosło. Następnie zagniotłam je lekko, podzieliłam na 12 części oprószając mąką. Z każdej uformowałam kulkę, lekko je spłaszczyłam i ostrzem noża zrobiłam nacięcia na krzyż. Ułożyłam bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiłam na 15 min.. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam mlekiem i posypałam odrobiną mąki żytniej typ 2000. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, studziłam na kratce