SUPERPRZEPIS

Kajzerkowy pudding z serem i salami

  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Kajzerkowy pudding z serem i salami Więcej zdjęć (6)

Idealnym dodatkiem do tego recyklingowego dania będzie sałatka z papryki, kolorowych pomidorków i cukrowej cebuli, skropiona oliwą z oliwek i przyprawiona solą ziołową.

Składniki:

Kajzerkowy pudding z serem i salami

 

  • 3 kajzerki (15 dag) – czerstwe, ale jeszcze nie całkowicie ususzone
  • 300 ml chudego mleka
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka papryki suszonej w płatkach
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 dag salami paprykowego w plasterkach
  • 8 dag sera gouda
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 7 dag żółtych pomidorków daktylowych
  • 1 łyżeczka masła do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Kajzerkowy pudding z serem i salami
Foremkę do zapiekania o wymiarach 13x22 cm wysmarować cienką warstwa masła. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu).

Opłukaną natkę posiekać, salami pokroić w kawałki, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki lub drobno posiekać, 1/3 odłożyć do posypania wierzchu.

Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i płatkami papryki. Bułki pokroić w około jednocentymetrową kostkę, wymieszać z mlekiem. Dodać najpierw roztrzepane jajka i wymieszać, następnie pozostałe składniki (oprócz pomidorków) i ponownie delikatnie wymieszać.

Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem foremki, nie ugniatać. Pomidorki opłukać, każdy przekroić na 3 plasterki, rozłożyć na powierzchni masy lekko je wciskając.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypać odłożonym serem i podnieść temperaturę o 20 stopni.

Pudding powinien być w środku puszysty i ścięty, a z wierzchu zrumieniony. Od razu podawać.
Kajzerkowy pudding z serem i salami
Czerstwe kajzerki pokroić w jednocentymetrową kostkę.
Kajzerkowy pudding z serem i salami
Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i płatkami papryki.
Kajzerkowy pudding z serem i salami
Roztrzepane z papryką jajka dodać do bułek.
Kajzerkowy pudding z serem i salami
Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.
Kajzerkowy pudding z serem i salami
Masę wyłożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu rozłożyć pomidorki.