Sposób przygotowania:
Kajzerkowy pudding z serem i salami
Foremkę do zapiekania o wymiarach 13x22 cm wysmarować cienką warstwa masła. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu).
Opłukaną natkę posiekać, salami pokroić w kawałki, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki lub drobno posiekać, 1/3 odłożyć do posypania wierzchu.
Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i płatkami papryki. Bułki pokroić w około jednocentymetrową kostkę, wymieszać z mlekiem. Dodać najpierw roztrzepane jajka i wymieszać, następnie pozostałe składniki (oprócz pomidorków) i ponownie delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem foremki, nie ugniatać. Pomidorki opłukać, każdy przekroić na 3 plasterki, rozłożyć na powierzchni masy lekko je wciskając.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypać odłożonym serem i podnieść temperaturę o 20 stopni.
Pudding powinien być w środku puszysty i ścięty, a z wierzchu zrumieniony. Od razu podawać.
Opłukaną natkę posiekać, salami pokroić w kawałki, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki lub drobno posiekać, 1/3 odłożyć do posypania wierzchu.
Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i płatkami papryki. Bułki pokroić w około jednocentymetrową kostkę, wymieszać z mlekiem. Dodać najpierw roztrzepane jajka i wymieszać, następnie pozostałe składniki (oprócz pomidorków) i ponownie delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem foremki, nie ugniatać. Pomidorki opłukać, każdy przekroić na 3 plasterki, rozłożyć na powierzchni masy lekko je wciskając.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypać odłożonym serem i podnieść temperaturę o 20 stopni.
Pudding powinien być w środku puszysty i ścięty, a z wierzchu zrumieniony. Od razu podawać.