Sposób przygotowania:
Kakaowa karpatka
CIASTO:
Kakao wymieszać z mąką. Wodę nastawić dodać margarynę, roztopić i zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto będzie odchodziło od garnka. Odstawić do ostygnięcia przykrywając, aby ciasto nie obeschło. Gdy wystygnie dodać jajka i utrzeć.
Dwie jednakowe blachy wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na całej powierzchni blachy nie wyrównując powierzchni. Ciasta piec około 40 minut w temp 180 stopni. Ostudzić.
KREM:
1,5 szkl mleka zagotować z cukrem w reszcie rozmieszać mąki i wlać na gotujące się mleko z cukrem mieszać, aż powstanie gęsty budyń i ostudzić.
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać zimny budyń i ucierać, aż składniki się dokładnie połączą. Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim.
Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki.
Kakao wymieszać z mąką. Wodę nastawić dodać margarynę, roztopić i zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto będzie odchodziło od garnka. Odstawić do ostygnięcia przykrywając, aby ciasto nie obeschło. Gdy wystygnie dodać jajka i utrzeć.
Dwie jednakowe blachy wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na całej powierzchni blachy nie wyrównując powierzchni. Ciasta piec około 40 minut w temp 180 stopni. Ostudzić.
KREM:
1,5 szkl mleka zagotować z cukrem w reszcie rozmieszać mąki i wlać na gotujące się mleko z cukrem mieszać, aż powstanie gęsty budyń i ostudzić.
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać zimny budyń i ucierać, aż składniki się dokładnie połączą. Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim.
Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki.