Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Kakaowa karpatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Każdy z nas zna i myślę, że lubi karpatkę lub jak kto woli kremówkę . Moja karpatka jest inna, bo kakaowa, a jest równie pyszna. Polecam.

Kakaowa karpatka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kakaowa karpatka

Ciasto:

Krem:

Sposób przygotowania:

Kakaowa karpatka
CIASTO:

Kakao wymieszać z mąką. Wodę nastawić dodać margarynę, roztopić i zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto będzie odchodziło od garnka. Odstawić do ostygnięcia przykrywając, aby ciasto nie obeschło. Gdy wystygnie dodać jajka i utrzeć.

Dwie jednakowe blachy wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na całej powierzchni blachy nie wyrównując powierzchni. Ciasta piec około 40 minut w temp 180 stopni. Ostudzić.

KREM:

1,5 szkl mleka zagotować z cukrem w reszcie rozmieszać mąki i wlać na gotujące się mleko z cukrem mieszać, aż powstanie gęsty budyń i ostudzić.

Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać zimny budyń i ucierać, aż składniki się dokładnie połączą. Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim.

Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki.
Kakaowa karpatka
Wodę nastawić dodać margarynę ,roztopić i zagotować. Zdjąć z palnika , wsypać mąkę i energicznie mieszać aż ciasto będzie odchodziło od garnka
Kakaowa karpatka
Gdy wystygnie dodać jajka i utrzeć , wyłożyć na blachy i upiec
Kakaowa karpatka
. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę , dodać ziemny budyń
Kakaowa karpatka
Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim.
Kakaowa karpatka
Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki.