Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kakaowa rolada z masą śmietanową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne, proste w przygotowaniu, idealne na niedzielne popołudnie.

Kakaowa rolada z masą śmietanową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kakaowa rolada z masą śmietanową

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 opakowania Fixu do śmietany
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej( ja użyłam tej z dodatkiem pomarańczy)
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Kakaowa rolada z masą śmietanową
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Całe jajka ubijamy na parze z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Gdy masa będzie jasna i bardzo puszysta dodajemy mieszankę mąki ciągle ubijając. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia rolad i pieczemy przez 12- 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto układamy na ściereczce i zwijamy w kształt rolady. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z fixem. Gdy będzie sztywna możemy dodać do smaku trochę cukru pudru. Czekoladę siekamy drobniutko i dodajemy do śmietany mieszając. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na cieście i zwijamy ponownie w kształt rolady. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Kakaowa rolada z masą śmietanową
Ciasto po upieczeniu zwijamy na kształt rolady.
Kakaowa rolada z masą śmietanową
Śmietanę ubijamy z fixem i cukrem pudrem.
Kakaowa rolada z masą śmietanową
Masę rozsmarowujemy na cieście i zwijamy.