eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Kakaowe ciacho

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto jest smaczne właśnie z powodu dodanych bananów i polewy krówkowej. Słodki dodatek do kawy smaczny w połączeniu owoców i bezy..

 Kakaowe ciacho Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe ciacho

 

  • 4 jajka
  • 1 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier wanilinowy,
  • szczypta kwasek cytrynowy (niekoniecznie)
  • 1/2 szklanki oleju kujawskiego
  • 1/2 szklanka mleka
  • 2 łyżki kakao gożkie
  • 25 dkg mąki krupczatki lub tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3-4 banany,
  • 1 mały słoiczek dżem lub konfitura wiśniowa
  • krem :
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 polewa czekoladowa gotowa

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe ciacho
Do miski dajemy całe jajka,cukier kryształ i waniliowy oraz kwasek ubijamy razem mikserem.Potem wlewamy olej,mleko, mąkę z proszkiem oraz kakao i razem mieszamy.Blaszkę smaruję posypujemy bułką tartą i wylewam ciasto na blaszkę i piekę ok 40 minut w 180 st.Wystudzone ciasto smarujemy dzemem i układamy pokrojone banany jeden obok drugiego. Masa: Jajka oddzielamy żółtka od białek.Następnie żółtka utrzeć z cukrem pudrem.Następnie dodaję budyń i pół szkankil mleka wymieszać Resztę mleka zagotować i wlać wymieszane żółtka i ugotować budyń,ostudzićmargarynąę utrzeć i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.Razem utrzeć na masę i posmarować ciasto wyłożone bananami.Na wierzch można ozdobić upieczoną bezą lub polać polewą.
 Kakaowe ciacho
najpierw ubiłam jajka z cukrem i wanilią
 Kakaowe ciacho
potem dodałam mąkę z proszkiem i kakao wymieszałam
 Kakaowe ciacho
Upiekłam ciasto i posmarowałam dżemem wiśniowym
 Kakaowe ciacho
zrobiłam budyń i wymieszałam z margaryną i posmarowałam ciasto