nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kakaowe ciasto z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dość szybkie i proste w przygotowaniu puszyste, kakaowe ciasto z dodatkiem gruszek smakowicie pachnące imbirem i wanilią.

Kakaowe ciasto z gruszkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kakaowe ciasto z gruszkami

 

  • 1,5 szklanki białego cukru
  • 125g margaryny
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta imbiru
  • 5 jajek
  • 8g cukru waniliowego
  • 3 gruszki
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kakaowe ciasto z gruszkami
Margarynę rozpuścić na gazie z kakao i z białym cukrem. Od razu po zdjęciu garnuszka z gazu z rozpuszczoną z dodatkiem cukru i kakao margaryną, z której powstała jakby polewa kakaowa, wymieszać zawartość garnuszka z olejem i odstawić gorące, połączone składniki do ostygnięcia. Ostygniętą zawartość garnuszka zmiksować z jajkami, szczyptą imbiru i z cukrem waniliowym. Do zmiksowanych składników dodać mąkę przesianą wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaną mąkę z dodatkami wymieszać delikatnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Niedużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, Przelać kakaowe, surowe jeszcze ciasto do tortownicy. Gruszki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Pokrojone gruszki przełożyć na wierzch surowego jeszcze ciasta przelanego do tortownicy. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1 godzinę. Upieczone i ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Kakaowe ciasto z gruszkami
Rozpuszczona z kakao i cukrem margaryna z dodatkiem oleju po zmiksowaniu z jajkami,cukrem waniliowym i imbirem.
Kakaowe ciasto z gruszkami
Mąka z dodatkiem sody i proszku do pieczenia przesiana do wcześniej zmiksowanych składników.
Kakaowe ciasto z gruszkami
Surowe jeszcze kakaowe ciasto przelane do tortownicy z dodatkiem pokrojonych gruszek.

Tagi:

jajko jajka