gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Kakaowe, makowe grzebyczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, łatwe w przygotowaniu ciasteczka drożdżowe można je przygotować z kakao, makiem lub marmoladą albo serem.

Kakaowe, makowe grzebyczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe, makowe grzebyczki

 

 

  • Nadzienie
  • kakao
  • cukier puder
  • masa makowa

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe, makowe grzebyczki
Ciasto - rozkruszamy drożdże do miski wsypujemy cukier. Następnie rozpuszczamy masło i studzimy. Letnie mleko wlewamy do drożdży i mieszamy aż się rozpuszczoną. Dodajemy mąkę, jajka i rozpuszczoną margarynę wyrabiamy jednolite ciasto. Odkładamy do podrośnięcia. Podrośnięte ciasto dzielimy na 4 część i rozwałkowujemy każdą część osobno na prostokąt połowę ciasta posypujemy cukrem pudrem i kakao, składamy na pół. Następnie połowę złożonego ciasta również posypujemy cukrem i kakao i składamy na pół. Złożone przygotowane ciasto kroimy na paski, jeden dłuższy bok każdego paska nacinamy w odstępach i lekko wyginamy. Układamy na blaszkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 190. (Tak postępujemy z resztą ciasta i zamiast kakao i cukru smarujemy masa makową lub marmolada.)
Kakaowe, makowe grzebyczki
Przygotowane podrośnięte ciasto dzielimy na części
Kakaowe, makowe grzebyczki
Połowę ciasta posypujemy kakao i cukrem pudrem
Kakaowe, makowe grzebyczki
Ciasto składamy kroimy na mniejsze paseczki
Kakaowe, makowe grzebyczki
Nacinamy paseczki wyginamy tworząc grzebyczki