Sposób przygotowania:
Kakaowe, makowe grzebyczki
Ciasto - rozkruszamy drożdże do miski wsypujemy cukier. Następnie rozpuszczamy masło i studzimy. Letnie mleko wlewamy do drożdży i mieszamy aż się rozpuszczoną. Dodajemy mąkę, jajka i rozpuszczoną margarynę wyrabiamy jednolite ciasto. Odkładamy do podrośnięcia. Podrośnięte ciasto dzielimy na 4 część i rozwałkowujemy każdą część osobno na prostokąt połowę ciasta posypujemy cukrem pudrem i kakao, składamy na pół. Następnie połowę złożonego ciasta również posypujemy cukrem i kakao i składamy na pół. Złożone przygotowane ciasto kroimy na paski, jeden dłuższy bok każdego paska nacinamy w odstępach i lekko wyginamy. Układamy na blaszkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 190. (Tak postępujemy z resztą ciasta i zamiast kakao i cukru smarujemy masa makową lub marmolada.)