agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Kalafior faszerowany mięsem w serowym sosie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kalafior nadziewany mięsem w przepysznym sosie serowym. po prostu niebo w gębie!

Kalafior faszerowany mięsem w serowym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kalafior faszerowany mięsem w serowym sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Kalafior faszerowany mięsem w serowym sosie
Kalafior opłukać, oczyścić i obgotować w lekko osolonej wodzie. Ok 10 minut. W tym czasie przygotować farsz. Z pieczywa tostowego- można zastąpić bułką lub chlebem- odciąć skórki, przełożyć do miski i zalać 3 łyżkami mleka. Gdy wsiąknie w pieczywo dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone( u mnie z indyka), żółtko oraz sól morską i pieprz ziołowy. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej ręką, tak aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.

Z obgotowanego kalafiora delikatnie wyciąć głąb. Aby to zrobić ułożyłam go głąbem do góry w foremce ciut większej niż kalafior, wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowany farsz delikatnie nakładać między różyczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temp 170 stopni.

Przygotować sos: W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając podsmażać , aż powstanie zasmażka. Partiami dodawać mleko, energicznie mieszając, rozcierając ewentualne grudki. Zmniejszyć ogień, gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać starty ser, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Sosem polać kalafior. Można dodatkowo zapiec, aby powstała serowa skorupka. Smacznego:)
Kalafior faszerowany mięsem w serowym sosie
kalafior obgotować ok 10 minut w lekko osolonej wodzie
Kalafior faszerowany mięsem w serowym sosie
z mięsa mielonego pieczywa żółtka oraz przypraw przygotować farsz
Kalafior faszerowany mięsem w serowym sosie
kalafior nadziewać mięsem i przełożyć do foremki wyłożonej papierem