zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Kalafior faszerowany mięsem

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Mięsa wystarczy na 4 średnie kalafiory, więc porcje można obliczyć wg własnych potrzeb, lub z nadwyżki nasmażyć kotletów mielonych.

Kalafior faszerowany mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafior faszerowany mięsem

 

 

Sposób przygotowania:

Kalafior faszerowany mięsem
Mięso myję , dzielę na kawałki i mielę w maszynce.

Kalafiory myję i gotuję w osolonej wodzie , aby troszkę zmiękły (5-6 minut)Po ugotowaniu odcedzam.



Zmielone mięso przyprawiam, dodaję jajka i namoczoną w mleku bułkę tartą, całość dokładnie wyrabiam. Tak przygotowanym mięsem faszeruję kalafiory.

Kalafiory nadziane mięsem układam w naczyniu żaroodpornym, na dno wlewam olej, około 3 łyżki. Wierzch smaruje majonezem i ketchupem i posypuję serem.

Zapiekam 60 – 65 minut w 180 st. C, 50 pod przykryciem, 10 -15 min odkryte .

Z wytworzonego płynu można zrobić sos, dodając koncentrat pomidorowy , następnie zagęścić .



*zainspirował mnie przepis z blogu: bronislawa70.blox.pl
Kalafior faszerowany mięsem
Etap 1 Zmielone mięso przyprawiam, dodaję jajka i namoczoną w mleku bułkę tartą, całość dokładnie wyrabiam
Kalafior faszerowany mięsem
Etap 2 Tak przygotowanym mięsem faszeruję kalafiory
Kalafior faszerowany mięsem
Etap 3na dno wlewam olej, około 3 łyżki. Wierzch smaruje majonezem i ketchupem i posypuję serem.
Kalafior faszerowany mięsem
Etap 4 Zapiekam 60 – 65 minut w 180 st. C, 50 pod przykryciem, 10 -15 min odkryte