SUPERPRZEPIS

Kalafior nadziewany mielonym

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Kalafior nadziewany mielonym

Kalafior w innej odsłonie. Jest bardzo prosty do zrobienia i smaczny. Mi ta wersja przypadła do gustu, ale ja też lubię kalafiory.

Składniki:

Kalafior nadziewany mielonym

 

 

  • 25 dkg mięsa mielonego

 

 

 

  • 1 cebula

 

 

  • 1 łyżeczka majeranku

 

  • 1 marchewka

 

 

 

  • dodatkowo

 

 

  • 4 łyżki sera żółtego tartego

Sposób przygotowania:

Kalafior nadziewany mielonym

ETAP 1:

Kalafior nadziewany mielonym
marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej

Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej

Kalafior gotuję aldente w osolonej wodzie pięć minut. Wykładam i studzę go. Miskę wykładam papierem do pieczenia, i wkładam w nią kalafiora głąbem do góry. Wycinam noże go na tyle na ile można. Miska sprawi że kalafior się nie rozpadnie.

ETAP 2:

Kalafior nadziewany mielonym
mięso mielone marchewka jajko bułka tarta

Mięso mielone przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, jajko, bułkę tartą, ząbek czosnku sprasowany, majeranek, pokrojoną i przesmażoną cebulkę. Dodaję do mięsa marchewkę. Całość wyrabiam.

ETAP 3:

Kalafior nadziewany mielonym
kalafior napełniony mielonym w papierze i misce

Napełniam kalafiora mięsem, uciskając mocno mięso. Kalafiora przekładam do posmarowanej formy do zapiekania żaroodpornej głąbem do dołu,a kwiatem do góry. Przykrywam papierem do pieczenia. Wstawiam na 35 minut temp 180 stopni.

ETAP 4:

Kalafior nadziewany mielonym
kalafior posmarowany śmietaną posypany serem

Po tym czasie smaruję kalafior śmietaną , posypuję serem i wstawiam jeszcze na 15 minut, nie przykrywając go już. Ma się zarumienić. Po tym czasie zostawiam go jeszcze na piec minut w nagrzanym piekarniku i wyjmuję.