Sposób przygotowania:
Kalafior nadziewany mielonymETAP 1:
Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej
Kalafior gotuję aldente w osolonej wodzie pięć minut. Wykładam i studzę go. Miskę wykładam papierem do pieczenia, i wkładam w nią kalafiora głąbem do góry. Wycinam noże go na tyle na ile można. Miska sprawi że kalafior się nie rozpadnie.
ETAP 2:
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, jajko, bułkę tartą, ząbek czosnku sprasowany, majeranek, pokrojoną i przesmażoną cebulkę. Dodaję do mięsa marchewkę. Całość wyrabiam.
ETAP 3:
Napełniam kalafiora mięsem, uciskając mocno mięso. Kalafiora przekładam do posmarowanej formy do zapiekania żaroodpornej głąbem do dołu,a kwiatem do góry. Przykrywam papierem do pieczenia. Wstawiam na 35 minut temp 180 stopni.
ETAP 4:
Po tym czasie smaruję kalafior śmietaną , posypuję serem i wstawiam jeszcze na 15 minut, nie przykrywając go już. Ma się zarumienić. Po tym czasie zostawiam go jeszcze na piec minut w nagrzanym piekarniku i wyjmuję.
pietroocha
karola25
LauraLaura