Sposób przygotowania:
Kalafior zapiekany pod sosem serowym
Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie umyć, ugotować w osolonym wrzątku przez 5-7 minut, tak aby pozostał al dente. Młode listki zblanszować. Pomidora umyć, podzielić na ósemki. Warzywa ułożyć w formie do zapiekania. SOS: Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając smażyć 1-2 minuty. Nie przerywając mieszania dolać strużką zimne mleko, gotować kilka minut aż zgęstnieje. Zdjąć garnek z palnika, dodać ser i mieszać aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Gorącym sosem zalać warzywa. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 160-170 stopni z termo obiegiem.
![Kalafior zapiekany pod sosem serowym Kalafior zapiekany pod sosem serowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/kalafior-zapiekany-pod-sosem-serowym-306465.jpg)
![Kalafior zapiekany pod sosem serowym Kalafior zapiekany pod sosem serowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/kalafior-zapiekany-pod-sosem-serowym-306466.jpg)
![Kalafior zapiekany pod sosem serowym Kalafior zapiekany pod sosem serowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/kalafior-zapiekany-pod-sosem-serowym-306467.jpg)
![Kalafior zapiekany pod sosem serowym Kalafior zapiekany pod sosem serowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/kalafior-zapiekany-pod-sosem-serowym-306468.jpg)