Sposób przygotowania:
Kalafior zapiekany z sosem
Zagotować wodę z 2 łyżkami soli, 2 łyżeczkami cukru, 1 i 1/2 łyżki masła, 2 łyżkami mleka i łyżeczką soku z cytryny. Włożyć kalafior, gotować pod przykryciem około 10-15 minut. W szklance wywaru z kalafiora rozpuścić bulion warzywny w kostce.Stopić pozostałe masło, dodać mąkę, zrobić jasną zasmażkę. Wlać bulion, dodać szczyptę soli, pieprz, łyżeczkę cukru, resztę soku z cytryny. Gotować 10 minut, mieszając do zgęstnienia sosu. Śmietanę rozrobić sosem, wymieszać z posiekaną zieleniną, wlać do sosu i podgrzać. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Kalafior przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sosem, wstawić do piekarnika, zapiekać około 10 minut. Podawać na gorąco.