Sposób przygotowania:
Kalafior zapiekany z sosem Asus
Zagotować świeżą wodę z dwiema łyżeczkami soli, cukru, mleka, jednej łyżeczki masła i łyżeczką soku z cytryny. Włożyć do garnka oczyszczony kalafior i gotować pod przykryciem około 15 minut. W szklance wywaru od kalafiora rozpuścić bulion z kostki ( mieszając). Stopić pozostałe masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać rozpuszczony porządnie bulion, dodać odrobinę soli, pieprzu, łyżkę cukru i resztę soku z cytryny. Całość gotować około 10 minut od czasu do czasu delikatnie mieszając aż sos zgęstnieje. Śmietankę rozrobić z sosem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i wlać do sosu i lekko podgrzać. Między czasie piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, następnie kalafior przełożyć do żaroodpornego naczynia zalać po całości sosem i zapiekać około 10 minut.