Kalafior zapiekany z sosem Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotować kalafior zapiekany z sosem

Kalafior zapiekany z sosem  Asus

Składniki:

Kalafior zapiekany z sosem Asus

 

  • 1 średni kalafior
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka posiekanych liści bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Kalafior zapiekany z sosem Asus
Zagotować świeżą wodę z dwiema łyżeczkami soli, cukru, mleka, jednej łyżeczki masła i łyżeczką soku z cytryny. Włożyć do garnka oczyszczony kalafior i gotować pod przykryciem około 15 minut. W szklance wywaru od kalafiora rozpuścić bulion z kostki ( mieszając). Stopić pozostałe masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać rozpuszczony porządnie bulion, dodać odrobinę soli, pieprzu, łyżkę cukru i resztę soku z cytryny. Całość gotować około 10 minut od czasu do czasu delikatnie mieszając aż sos zgęstnieje. Śmietankę rozrobić z sosem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i wlać do sosu i lekko podgrzać. Między czasie piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, następnie kalafior przełożyć do żaroodpornego naczynia zalać po całości sosem i zapiekać około 10 minut.

Tagi:

kalafior