Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kalafiorowe kotleciki z sałatą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne kotleciki z gotowanego kalafiora, podsmażonej cebuli i sałaty lodowej. Można je podawać np. jako dodatek do obiadu, przekąskę...

Kalafiorowe kotleciki z sałatą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafiorowe kotleciki z sałatą

 

Sposób przygotowania:

Kalafiorowe kotleciki z sałatą
Kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przestudzić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, przestudzić. Sałatę umyć, drobno pokroić, przełożyć do miski. Ugotowany kalafior rozgnieść, dodać do sałaty. Dodać też podsmażoną cebulę, posiekaną natkę, pokrojoną w kostkę szalotkę, jajko, kaszę manną, trochę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdyby masa była zbyt luźna,dosypać trochę bułki tartej i wymieszać. Z kalafiorowej masy formować owalne kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Kotleciki w panierce kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na średnim ogniu, na rumiano z obu stron.
Kalafiorowe kotleciki z sałatą
Pokrojona w kostkę cebula podsmażona na oleju.
Kalafiorowe kotleciki z sałatą
Umyta i pokrojona sałata lodowa przełożona do miski.
Kalafiorowe kotleciki z sałatą
Ugotowany i rozgnieciony kalafior dodany do sałaty.
Kalafiorowe kotleciki z sałatą
Kalafiorowe kotleciki obtoczone w bułce tartej smażone na oleju.