Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Kalarepki faszerowane rybą wg Daniela

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatne danie dla tych którzy nie jadają mięs a jadają ryby i dla wszystkich miłośników ryb . A Daniel to mój syn .

Kalarepki faszerowane rybą wg Daniela

Składniki:

Kalarepki faszerowane rybą wg Daniela

 

  • 2 kalarepki średniej wielkości
  • ½ szklanki bardzo drobno pokrojonego mięsa ryby ( filet – ja użyłam karmazyna )
  • 2 łyżki ugotowanego na pół miękko ryżu ( jak do gołąbków )
  • ½ zeszklonej drobno pokrojonej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki pokrojonego kopru
  • 1 marchew
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 szklanki wody
  • ½ kostki bulionu rybnego Knorra ( lub warzywnego )
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Kalarepki faszerowane rybą wg Daniela
Obrać i wydrążyć kalarepki ( to co się wydrąży odłożyć ) .Wymieszać mięso ryby , ryż , cebulę , koper .Posolić i popieprzyć. Napełnić kalarepki i ułożyć w garnku ( takim o objętości 1,5 -2 litrów ) .Pokroić wydrążone z kalarepek kawałki .Pokroić w plasterki obraną marchew. Wsypać do garnka obok całych kalarepek .Zalać wodą . Dodać bulion .Dusić na średnim gazie aż kalarepki będą miękkie ( ok. .45 minut ). Na patelni rozpuścić masło , przełożyć na nie kalarepki i wyjęte łyżką cedzakową kawałki marchewki i kalarepek z drążenia . Podlać odrobiną wywaru. Doprawić sokiem z cytryny i odrobiną cukru . Chwilę podgrzewać . Podawać z ziemniakami z wody. Można również zrobić na maśle delikatną zasmażkę i rozprowadzić ją wywarem a potem dodać słodkiej śmietanki .Doprawić sos do smaku i włożyć do niego wyjęte z wywaru marchew i kawałki kalarepki.