Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Kalarepki nadziewane wędliną i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takim farszem można nadziewać cukinię, kabaczki lub paprykę.

Kalarepki nadziewane wędliną i grzybami

Składniki:

Kalarepki nadziewane wędliną i grzybami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kalarepki nadziewane wędliną i grzybami
Obrane kalarepki włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować około 7-10 minut. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą, odciąć wierzchołki i łyżeczką wydrążyć miąższ. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekane pieczarki, smażyć do odparowania wody. Następnie wrzucić pokrojony miąższ z kalarepek, pokrojoną szynkę, posiekane orzechy, szczypiorek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do przestudzonego farszu wybić surowe jajko, wymieszać i napełnić kalarepki. Ułożyć w rondelku, Zalać 2 szkl wody wymieszanymi z bulionetką i dusić pod przykryciem około 15 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z kalarepkami i dusić około 3-5 minut.