SUPERPRZEPIS

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe

  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe

Cynamonowe ślimaczki z dodatkiem kardamonu, to pyszne szwedzkie bułeczki drożdżowe idealnie pasujące do porannej kawy.

Składniki:

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe

Ciasto:

Nadzienie

Dodatki

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier brązowy do posypania

Sposób przygotowania:

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe

ETAP 1:

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe
Ciasto drożdżowe pachnące kardamonem zostawiamy do wyrośnięcia

Zaczynamy od zrobienia drożdżowego ciasta. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier, podgrzewamy do momentu aż masło się roztopi. Lekko studzimy i przelewamy do dużej miski, dodajemy przesianą mąkę, sól, kardamon i drożdże. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie, elastyczne i jednolite. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe
Nadzienie w formie pasty z cynamonu masła i cukru

W międzyczasie zabieramy się za zrobienie nadzienia. Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy cukier i cynamon i całość ugniatamy/mieszamy widelcem do momentu aż powstania cynamonowa pasta.

ETAP 3:

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe
Ciasto wałkujemy na cienki kwadrat za pomocą wałka

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. A następnie każda wałkujemy, aż powstanie cienki kwadrat.

ETAP 4:

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe
Rozwałkowane ciasto smarujemy pastą cynamonową

Gdy ciasto jest odpowiednio rozwałkowane, za pomocą noża smarujemy je cynamonowym nadzieniem w formie pasty. Całe ciasto powinno być pokryte warstwą pasty cynamonowej.

ETAP 5:

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe
Posmarowane ciasto rolujemy w wąski rulon

Następnie zabieramy się za zwijanie ciasnego rulonu z ciasta.

ETAP 6:

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe
Rulon z ciasta kroimy na plastry

Zwinięty rulon kroimy ostrym nożem na 3-4 cm plastry, to właśnie będą bułeczki.

ETAP 7:

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe
Bułeczki w papilotach czekają na pieczenie

Każdą z bułeczek umieszczamy w papierowej papilotce. Papilotki układamy na blaszce do pieczenia. Dzięki papilotkom bułeczki nie będą się ze sobą sklejać. Tak przygotowaną blachę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na pół godziny.

ETAP 8:

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe
Roztrzepane jajko z mlekiem

Do miseczki wbijamy jajko, dolewamy łyżkę mleka i całość roztrzepujemy za pomocą widelca.

ETAP 9:

Kanelbullar czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe
Wyrośnięte bułeczki posmarowane jajkiem i posypane cukrem

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem (najwygodniej robić to pędzelkiem), a następnie posypujemy cukrem.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 8-10 minut, obserwujemy i uważamy, żeby bułeczki się nie przypaliły.