jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kapuściane rogaliki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne, puchate rogaliki – idealne na ciepło i zimno. Mogą one konkurować z popularnymi kapuśniaczkami- zachęcają nie tylko smakiem, ale także wyglądem!

Kapuściane rogaliki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuściane rogaliki

 

  • Ciasto drożdżowe:
  • 0,5 kg mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 10 dag rozpuszczonej i przestudzonej margaryny,
  • 5 dag drożdży,
  • Jajko do posmarowania rogalików,
  • Kminek do posypania
  • Nadzienie:
  • około 40 dag gotowanego mięsa drobiowego (np. z rosołu),
  • około 40 dag kiszonej kapusty,
  • pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1 cebula,
  • Warzywko do smaku,
  • Olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Kapuściane rogaliki
CIASTO: Połowę mleka podgrzewamy delikatnie. Dodajemy do niego drożdże, 3 łyżki mąki i cukier. Mieszamy całość. Gotowy rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, mąkę oraz pozostałe letnie mleko. Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 10-12 cm. Z wyciętych pasów wycinamy trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nakładamy nadzienie. Zwijamy rogaliki. Gotowe przekładamy na przygotowaną blaszkę. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem (można także makiem). Rogaliki pieczemy około 25 minut w 180˚C. NADZIENIE: Kapustę gotujemy do miękkość. W trakcie gotowanie zmieniamy wodę 2-3 razy, w zależności tego jak kwaśna była kapusta. Gotową odsączamy z wody, studzimy i kroimy w kostkę. Mięso mielimy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy kapustę oraz mięso. Całość smażymy około 15-20 minut doprawiając do smaku. Gotowy farsz studzimy . Polecam przygotować farsz dzień wcześniej.
Kapuściane rogaliki
Wyrobione ciasto drożdżowe pozostawiamy do wyrośnięcia
Kapuściane rogaliki
Z kapusty i mięsa przygotowujemy nadzienie
Kapuściane rogaliki
na wyciętych trójkątach wykładamy porcje nadzienia
Kapuściane rogaliki
Uformowane rogaliki smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem