Sposób przygotowania:
Kapuściane rogaliki
CIASTO: Połowę mleka podgrzewamy delikatnie. Dodajemy do niego drożdże, 3 łyżki mąki i cukier. Mieszamy całość. Gotowy rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, mąkę oraz pozostałe letnie mleko. Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 10-12 cm. Z wyciętych pasów wycinamy trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nakładamy nadzienie. Zwijamy rogaliki. Gotowe przekładamy na przygotowaną blaszkę. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem (można także makiem). Rogaliki pieczemy około 25 minut w 180˚C. NADZIENIE: Kapustę gotujemy do miękkość. W trakcie gotowanie zmieniamy wodę 2-3 razy, w zależności tego jak kwaśna była kapusta. Gotową odsączamy z wody, studzimy i kroimy w kostkę. Mięso mielimy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy kapustę oraz mięso. Całość smażymy około 15-20 minut doprawiając do smaku. Gotowy farsz studzimy . Polecam przygotować farsz dzień wcześniej.
marietta