lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Paszteciki z kapustą i grzybami 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Paszteciki wyszły naprawdę o specyficznym wybornym smaku polecam .

Paszteciki z kapustą i grzybami 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki z kapustą i grzybami 4

 

 

  • Farsz
  • 2 garście suszonych grzybów ja miałam podgrzybki prawdziwki
  • 500 g kapusty kiszonej

 

 

  • jarzynka do smaku

 

 

 

  • 1/2 łyżeczki kminku całego

 

  • 1 łyżka sosu sojowego

 

  • 1 łyżeczka cukru

 

  • 100 g suszonej żurawiny

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z kapustą i grzybami 4
Kapustę wyłożyć na sitko i dwukrotnie opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, wyłożyć na patelnie zalać wodą dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz marchew startą na wiórka. Grzyby zalać wrzątkiem zostawić na godzinę wymoczyć i dodać do kapusty razem dusić. Dodać przyprawy i na samym końcu żurawinę i suszone pomidory .Dusić jeszcze przez 40 minut a potem odsączyć ostudzić i zawijać w ciasto do pasztecików . Do szklanki wlałam 125 gram mleka podgrzałam je aby było takie ciepławe ale nie gorące dodałam drożdże cukier i trochę mąki zrobiłam rozczyn i zostawiłam go do wyrośnięcia na 20 minutW tym czasie do miski wsypałam mąkę zrobiłam zagłębienie i dodałam rozczyn wyrobiłam ciasto dodając resztę mleka mąki soli i masła . Wyrobione ciasto zostawiłam na 30 minut pod ściereczką rozwałkowałam nakładałam farsz z kapusty i grzybów i zwijałam w rulon na dwa razy resztę ciasta odcinałam a wałeczek kroiłam lekko na skos . Kładłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia piekłam 20 minut w 170 stopniach .
Paszteciki z kapustą i grzybami 4
Najpierw przygotowałam ciasto na paszteciki
Paszteciki z kapustą i grzybami 4
Kapuste kiszoną dusiłam z marchewka przyprawami i grzybami do miękkości
Paszteciki z kapustą i grzybami 4
Na rozwałkowane ciasto kładłam farsz z kapusty i zwijalam ciasto w rulonik
Paszteciki z kapustą i grzybami 4
Kroiłam rulonik na skos lekko kłądłam na blaszke na paier do pieczenia piekłam 20 minut w 170 stopniach