edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kapuścianka na domowym rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zostały mi dwie szklanki domowego rosołu i każdy miał na niego ochotę, musiałam więc go jakoś rozmnożyć :)

Kapuścianka na domowym rosole Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapuścianka na domowym rosole

 

Sposób przygotowania:

Kapuścianka na domowym rosole
Marchew pora i ziemniaki obrałam, umyłam. Ziemniaki pokroiłam w kostkę, pora w pół-, a marchew w ćwierć-plasterki. Czosnek obrałam i drobno posiekałam. Liście kapusty opłukałam i pokroiłam w grubszą kostkę. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam warzywa oprócz kapusty i na wolnym ogniu podsmażałam aż troszkę zmiękły. Wówczas dołożyłam kapustę i po chwili duszenia zalałam przecedzonym gorącym rosołem i wrzącą wodą. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sporą ilością lubczyku. Gotowałam zupkę na wolnym ogniu do całkowitej miękkości warzyw.
Kapuścianka na domowym rosole
Na początku zawsze przygotowuję sobie wszystkie warzywa.
Kapuścianka na domowym rosole
Warzywa bez kapusty podsmażyłam na maśle.
Kapuścianka na domowym rosole
Następnie dołożyłam kapustę i podlałam gorącym rosołem i wrzącą wodą.