renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Kapuśniaczek z kapusty pekińskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa - kapuśniaczek tym razem z kapusty pekińskiej, z ziemniakami, marchewka i pietruszką. Dodałam tez kilka grzybków suszonych.

Kapuśniaczek z kapusty pekińskiej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kapuśniaczek z kapusty pekińskiej

 

  • pół dużej kapusty pekińskiej
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1-2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 grzybki suszone
  • 2-3 łyzki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka suszona ( słodka i ostra) do smaku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczek z kapusty pekińskiej

Etap 1

Kapuśniaczek z kapusty pekińskiej
Warzywa: ziemniaki, marchewkę i pietruszkę należy obrać i pokroić.

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.

Etap 2

Kapuśniaczek z kapusty pekińskiej
W duzym garnku należy zagotować wodę na zupę.

W garnku zagotować 2,5 l wody z liściem laurowym, zielem angielskim i pokruszonymi suszonymi grzybkami.

Etap 3

Kapuśniaczek z kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską trzeba pokroić w dużą kostkę.

Kapustę pekińska również umyć pod bieżącą woda i pokroić.

Etap 4

Kapuśniaczek z kapusty pekińskiej
Zupę należy gotować na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.

Do gotującej się wody z przyprawami wrzucić wszystkie pokrojone warzywa i gotować pod przykryciem na małym ogniu.

Etap 5

Kapuśniaczek z kapusty pekińskiej
Kapuśniak na koniec należy doprawić i posypać natką pietruszki.

Gdy warzywa będą miękkie należy dodać koncentrat pomidorowy i doprawić sola pieprzem i paprykami, zagotować. Na koniec posypać natką pietruszki.