Sposób przygotowania:
kapuśniaczki drożdżowe
Kapustę wypłukać , obrać, ugotować, osuszyć, zemleć w maszynce. Arkusze papieru pociąć na kawałki prostokątne 10 na 13 cm- wysmarować je tłuszczem. Przygotować ciasto: zrobić rozczyn z drożdży, postawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka, wsypać mąkę, wyłożyć rozczyn, dodać mleko, sól- zrobić ciasto ręką, gdy wszystkie składniki połączą się, dodać po trochę tłuszczu, ciasto dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić i lekko podsmażyć, dodać kapustę, sól, pieprz, cukier do smaku- podsmażyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozciągnąć je na prostokątne kawałki, na każdy kawałek ciasta nakładać ciepłą kapustę, rozsmarować, zawijać każdy kawałek, owinąć luźno w papier, układać na blasze tak by łączenie papieru i ciasta było na spodzie, postawić do wyrośnięcia, wyrośnięte ciasto upiec w nagrzanym piekarniku